Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy po jednym jajku, w międzyczasie dolewamy stopniowo sok z cytryn i opcjonalnie pół łyżeczki pasty waniliowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy zesty z cytryny.
Ciasto przekładamy do formy na babkę o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu zostawiamy babkę w piekarniku, aby trochę ostygła.
Babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawieniaWyrażam zgodęDowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności