Babka cytrynowa

Składniki

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2 łyżki skórki cytrynowej - zesty
  • pasta waniliowa (opcjonalnie)

Przygotowanie

średni
60 min
8
porcji
  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy po jednym jajku, w międzyczasie dolewamy stopniowo sok z cytryn i opcjonalnie pół łyżeczki pasty waniliowej.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy zesty z cytryny.
  3. Ciasto przekładamy do formy na babkę o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu zostawiamy babkę w piekarniku, aby trochę ostygła.
  6. Babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.