Buraczane wegeburgery

Składniki

  • 3 buraki, starte na grubym oczku
  • 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki uprażonego słonecznika
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • mały pęczek świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki orkiszowej/pszennej/owsianej
  • opc. 2 łyżki bułki tartej
  • Dodatkowo:
  • 10 bułek
  • plastry ogórka i pomidora
  • ketchup i musztarda
  • cebula czerwona
  • liście sałaty

Przygotowanie

średni
60 min
10
porcji
  1. Wszystkie składniki na kotlety, wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Przed lepieniem kotletów, umyjmy ręce i nasmarujmy je olejem.  Nabieramy po 2 łyżki masy i formujemy kotlety.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go olejem.
  4. Ułożone burgery pieczemy 25 minut. Po czym przewracamy delikatnie łopatką na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut
  5. Bułki krótko grillujemy w piekarniku.
  6. Następnie przecinamy je na pół i smarujemy cienką warstwą ketchupu i musztardy.
  7. Do środka wkładamy pocięte warzywa i kotlet...... Smacznego!