Ciasto bananowe

Składniki

  • 240g mąki
  • 2 jaja
  • 160g drobnego cukru
  • 130ml oleju
  • 2 banany
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • aromat migdałowy
  • Polewa:
  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady

Przygotowanie

łatwy
90 min
8
porcji
  1. Suche składniki przesiać do miski.
  2. W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodać rozgniecione lub zblendowane banany i stopniowo wlewać olej, do połączenia się składników. Dodać kilka kropli aromatu.
  3. Wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
  4. Wlać masę do formy i wsadzić do piekarnika, rozgrzanego do 140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut, do suchego patyczka.
  5. W rondelku na małym ogniu roztopić masło i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Przygotowaną polewą udekorować upieczone ciasto. ..... Smacznego!