Czekoladowe ciasto z gruszkami

Składniki

  • 140g masła
  • 140g drobnego cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 160g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jaja (L)
  • 100g mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Garść płatków z migdałów do dekoracji
  • Zalewa do gruszek:
  • 6 twardych gruszek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

średni
60 min
8
porcji
  1. Gruszki obierz pozostawiając ogonek. Jeśli nie stoją pionowo zetnij nieco dół, aby dały się ładnie postawić.
  2. Do garnka nalej 1l wody, dodaj cukier, przyprawy, sok z cytryny – wymieszaj, do rozpuszczenia się cukru i całość zagotuj. Do wrzątku włóż gruszki i gotuj około 10 minut, do miękkości. Następnie wyjmij je i odsącz.
  3. W rondlu rozpuść czekoladę i masło cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij rondel z palnika, dodaj mleko i wymieszaj.
  4. Przez ok. 5 min ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wmieszaj mielone migdały.
  5. Do mąki wymieszanej z kakao dodaj masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę. Połącz składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do blachy ciasto, a następnie włóż do niego gruszki, tak by wystawały ogonki.
  7. Piecz ciasto około 45 minut w temperaturze 180°C
  8. Udekoruj wierzch płatkami migdałów i cukrem pudrem.
  9. Smacznego!