Kostkę rosołową mieszamy w 2 łyżkach oliwy - przygotowujemy marynatę. Piersi myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Pokrojonego fileta smarujemy przygotowaną marynatą i układamy na rozgrzanej patelni, smażymy. Podczas smażenia, wierzchnią stronę piersi polewamy marynatą i smażymy pokrojone kawałki fileta z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, a następnie dusimy na małym ogniu aż będzie szklista. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy, aż do rozpadnięcia się pomidorów i zagęszczenia sosu (odparowania części sosu pomidorowego z puszki).
Do naczynia żaroodpornego wkładamy piersi kurczaka, całość zalewamy sosem z pomidorów. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
W międzyczasie, podczas pieczenia, gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy go I podajemy wraz z zapieczonymi kawałkami kurczaka w pomidorach.
W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawieniaWyrażam zgodęDowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności