Filet z kurczaka zapiekany w pomidorach

Składniki

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • makaron wstążki lub penne
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta oregano
  • rosół z kury
  • czosnek

Przygotowanie

łatwy
30 min
3
porcje
  1. Kostkę rosołową mieszamy w 2 łyżkach oliwy -  przygotowujemy marynatę. Piersi myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Pokrojonego fileta smarujemy przygotowaną marynatą i układamy na rozgrzanej patelni, smażymy. Podczas smażenia, wierzchnią stronę piersi polewamy marynatą i smażymy pokrojone kawałki fileta z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
  2. Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, a następnie dusimy na małym ogniu aż będzie szklista. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy, aż do rozpadnięcia się pomidorów i zagęszczenia sosu (odparowania części sosu pomidorowego z puszki).
  3. Do naczynia  żaroodpornego wkładamy piersi kurczaka, całość zalewamy sosem z pomidorów. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
  4. W międzyczasie, podczas pieczenia, gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy go I podajemy wraz z zapieczonymi kawałkami kurczaka w pomidorach.