Krem z marchewki na mleku kokosowym

Składniki

  • 1kg marchew
  • 400ml mleko kokosowe
  • 50g miód
  • 30g świeży imbir
  • 150ml śmietanka 30%
  • chilli
  • bulion warzywny
  • 50g masło
  • sól i pieprz
  • kilka listków bazylia świeża
  • pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie

łatwy
40 min
6
porcji
  1. Marchew obieramy i kroimy na małe kawałki,
  2. Przesmażamy na odrobinie masła, podlewamy warzywnym bulionem, doprawiamy chilli, imbirem i gotujemy aż marchew będzie miękka.
  3. Całość miksujemy,
  4. Dodajemy mleko kokosowe, śmietankę, łyżkę masła i miód, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Zupę serwujemy z listkami bazylii, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika oraz łyżka jogurtu (opcjonalnie)