Krem z pieczonej dyni i pomidorów

Składniki

  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 szklanki puree z dyni hokkaido* (Pokrój dynię, wydrąż pestki i włókna. Wsadź do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 40 min., do miękkości, a następnie zmiksuj.)
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cynamonu, soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 szklanka bulionu
  • Do podania: mozzarella, śmietana, pietruszka, ziarna słonecznika

Przygotowanie

łatwy
45 min
4
porcje
  1. Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przyprawy i smaż przez minutę. Zalej passatą i duś przez 2 minuty, po czym dodaj puree z dyni.
  2. Podgrzewaj 5 minut i jeśli potrzebujesz dodaj bulion.
  3. Możesz podawać z kawałkami pokrojonej mozzarelli lub z kleksem gęstej śmietany. Posyp zieloną pietruszką i prażonymi ziarnami słonecznika.
  4. Smacznego!