Krem z pieczonych buraków

Składniki

  • 4 buraki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: świeża natka pietruszki, prażone pestki dyni, śmietana 18%

Przygotowanie

łatwy
90 min
4
porcje
  1. Umyte i nieobrane buraki, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200st na 1 godzinę
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekany imbir, czosnek i smażymy krótko, by nie doprowadzić do spalenia przypraw (ok. 1minuty).
  3. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Następnie dolewamy wodę. Gotujemy całość przez 10minut.
  4. Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy przyprawami i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dolewamy wodę.
  5. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry, prażonymi pestkami dyni i łyżką śmietany 18%..... Smacznego!