Makaron z bobem, szparagami, groszkiem i serem owczym pecorino

Składniki

  • 500g makaronu penne
  • 1 pęczek szparagów
  • czosnek
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 250g bobu
  • włoski ser owczy pecorino
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

średni
60 min
4
porcje
  1. Bób umyj i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Nie może być zbyt miękki! Obierz go ze skórek i odstaw na bok.
  2. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szparagi, czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. Blanszuj około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
  6. Do garnka z makaronem dodaj groszek, bób, szparagi z czosnkiem oraz odrobinę oliwy. Dopraw pieprzem. Nie sól dania - ser pecorino zastąpi sól.
  7. Danie wyłóż na talerze. Posyp obficie tartym serem pecorino. Udekoruj ulubionymi ziołami.