Muffiny z masą makową i maślanym lukrem

Składniki

  • 400g masy makowej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

łatwy
90 min
8
porcji
  1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
  2. Masę makową zmiksuj z miodem, dodając pojedynczo jajka.
  3. Gdy składniki się połączą dodaj aromat migdałowy i śmietankę.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Połącz mąkę, sodę i kakao. Dodaj je do masy makowej, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu wmieszaj jogurt.
  6. Wyłóż jednolitą masę do papilotek lub formy na muffiny, piecz około 25 - 30 minut. Ostudź.
  7. W międzyczasie do miksera przełóż masło w temperaturze pokojowej.
  8. Dodawaj na zmianę cukier puder, cukier waniliowy i mleko, miksując po każdej porcji aż do uzyskania gładkiego kremu.
  9. Udekoruj babeczki kremem i dowolnymi dodatkami. Przechowuj w lodówce.