Musztardowo-miodowe żeberka

Składniki

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

łatwy
180 min
6
porcji
  1. Podziel żeberka na porcje.
  2. W miseczce wymieszaj miód, musztardę, oliwę, słodką i ostrą paprykę, przetarty przez praskę czosnek i ocet. Dokładnie połącz składniki. Dopraw pieprzem.
  3. Żeberka natrzyj solą i włóż do marynaty. Odłóż na minimum godzinę do lodówki.
  4. Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem.
  5. Żeberka grilluj na grillu lub piecz około 1,5 godziny w 180 stopniach bez termoobiegu. W trakcie obróć mięso kilkukrotnie, smarując pozostałą marynatą.
  6. Podawaj z ulubionymi sosami.