Naleśniki z camembertem i jabłkami

Składniki

  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250ml mleka
  • 250ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 sery camembert
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

łatwy
45 min
4
porcje
  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Wbij jajka, dodaj mleko oraz wodę i olej. Wymieszaj tak, by w cieście nie było grudek. Konsystencja ciasta powinna być lejąca i gęsta. Odstaw na 15 minut.
  3. Naleśniki smaż na suchej patelni. Odstaw na bok.
  4. Pokrój jabłka na grubsze plastry. Na patelni roztop masło. Wrzuć jabłka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż aż jabłka lekko zmiękną.
  5. Na połowę naleśnika wyłóż jabłka. Wierzch przykryj kilkoma plastrami camemberta. Złóż.Powtórz z pozostałymi naleśnikami.
  6. Przygotowane naleśniki wrzuć ponowne na patelnię i smaż około 1 min z każdej strony, do rozpuszczenia się sera. Podawaj na ciepło.