Naleśniki ze szparagami

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 pęczku natki pietruszki
  • masło lub olej do smażenia
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • ser sałatkowy Islos
  • 0,5 paczki rukoli

Przygotowanie

łatwy
25 min
4
porcje
  1. Mąkę, mleko, jaja, sól i sode miksujemy do uzyskania średnio gęstej konsystencji masy naleśnikowej. Szatkujemy natkę pietruszki i dodajemy do masy. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni, smażymy naleśniki z obu stron.
  2. Myjemy szparagi i odcinamy twarde końcówki. Krótko blanszujemy je na maśle, dodając starty ząbek czosnku i sól
  3. Ser kroimy na drobną kostkę, kładziemy szparagi na naleśniku, dodajemy rukolę i zawijamy
  4. Całość można doprawić ulubionymi przyprawami.