Omlet z owczym serem, bekonem i pomidorami

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 duży pomidor
  • kilka plastrów bekonu
  • ser owczy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło
  • szczypiorek

Przygotowanie

łatwy
40 min
2
porcje
  1. Bekon podsmaż na chrupko na patelni. Przełóż na talerz.
  2. Jajka wraz z mlekiem roztrzep w misce. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pomidora umyj i pokrój w cienkie plastry.
  4. Ser pokrusz (ilość według uznania). Połowę dodaj do masy jajecznej.
  5. Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła z dodatkiem oliwy. Wylej połowę masy jajecznej rozprowadzając równo po powierzchni patelni.
  6. Gdy masa będzie lekko ścięta, na jednej połowie ułóż kilka plastrów bekonu i pomidora, posyp częścią pozostałego sera oraz szczypiorku.
  7. Złóż omlet na pół. Smaż jeszcze parę minut, aż do preferowanego stopnia ścięcia się masy. Przełóż na talerz i udekoruj szczypiorkiem oraz plastrami pomidorów.
  8. Powtórz to samo z pozostałą częścią masy i resztą składników.