Papryka faszerowana ryżem

Składniki

  • 8 strąków papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 papryczka chili
  • pęczek szczypiorku
  • śmietana 12% (opakowanie)
  • sól, pieprz, papryka w proszku słodka lub ostra (w zależności od upodobania)

Przygotowanie

łatwy
45 min
4
porcje
  1. Ryż zagotować w wodzie z odrobiną soli, odsączyć.
  2. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone chili, posiekany czosnek i cebulę – zeszklić. Dodać odsączony ryż, paprykę w proszku i pieprz – całość wymieszać i zalać bulionem
  3. Dusić na wolnym ogniu do momentu kiedy płyn wyparuje. Pod koniec duszenia dodać śmietanę rozmieszaną z mąką. Podgotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypać szczypiorkiem.
  4. Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki, delikatnie przesmażyć na oleju.
  5. Papryki wypełnić wcześniej przygotowanym farszem z ryżu i warzyw. Nafaszerowane ryżem papryki odstawić do lekko rondelka na 5 minut, aby nabrały smaku.