Perfekcyjna sałatka caesar z kurczakiem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka ze skórą
  • 1 cytryna, sok
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 100 ml oliwy z oliwek, plus około 4 łyżki na dressing
  • 250 g chleba na zakwasie
  • 100 g parmezanu
  • 4 anchois w oleju
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 sałaty rzymskie

Przygotowanie

łatwy
60 min
4
porcje
  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zdejmij skórkę z kurczaka i odłóż na bok. Przykryj kurczaka folią spożywczą i lekko rozbij aby spłaszczyć, następnie dodaj do miski z połową soku z cytryny, 1 ząbkiem czosnku, oliwą i solą oraz pieprzem. Odłożyć na bok.
  2. Połóż skórkę kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posyp ją solą morską. Na wierzchu ułóż kolejny kawałek pergaminu do pieczenia, a następnie dociśnij go przy pomocy blachy do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut aż będzie chrupki i złoty.
  3. Wymieszaj oliwę z solą i odrobiną sera. Zamocz pokrojony chleb. Piecz w piekarniku przez 15-25 minut.
  4. Sos: czosnek zmiażdżony i anchois przełóż do miski i drobno rozetrzyj z 10 g parmezanu, następnie dodaj pozostały sok z cytryny, jogurtu naturalnego i musztardę. Stopniowo wmieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek.
  5. Podgrzej patelnię do smażenia. Smaż kurczaka przez 4-5 minut po każdej stronie, a następnie odłóż.
  6. Porwij sałatę. Pokrój kurczaka na kawałki i użyj obieraczki, aby zetrzeć pozostały parmezan.
  7. Podawaj sałatę, grzanki, kurczaka wraz z połamaną skórką i ser w dużej miseczce sałatkowej i polej sosem.
Smacznego!