Pieczarkowa zupa krem z tymiankiem

Składniki

  • 500g pieczarek
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 300ml mleka
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 500ml bulionu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

łatwy
45 min
4
porcje
  1. Pieczarki obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Zostaw 4 grzyby do dekoracji - pokrój je w plastry.
  2. Cebulę i pora pokrój w krążki. Podsmaż w garnku na rozgrzanym maśle z oliwą do momentu zbrązowienia. Dopraw pieprzem i solą.
  3. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż razem około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Wlej mleko oraz bulion. Dokładnie wymieszaj, dodaj tymianek i duś na wolnym ogniu około 15 minut. Nie przykrywaj.
  5. Wyjmij tymianek z zupy i zdejmij ją z gazu. Zblenduj na gładki krem.
  6. W razie potrzeby dopraw krem solą i pieprzem. Po chwili dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na bok.
  7. Na patelni podsmaż na złoto plasterki pieczarek. Zupę przelej do misek, udekoruj pieczarkami i świeżym tymiankiem. Podawaj z grzankami.