Pieczone jabłka nadziewane ryżem i bakaliami

Składniki

  • 4 jabłka
  • 5 łyżek ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki mieszanki studenckiej
  • cynamon
  • kardamon

Przygotowanie

łatwy
45 min
4
porcje
  1. Jabłka umyj. Odetnij górną część i wydrąż gniazda nasienne oraz miąższ tak, by ścianki jabłka miały około 1,5 cm.
  2. Ugotowany ryż wymieszaj z miodem i mieszanką studencką.
  3. Dopraw według uznania cynamonem i kardamonem.
  4. Wypełnij jabłka przygotowanym farszem. Nakryj odcięta częścią.
  5. Ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 25 minut.
  6. Podawaj na gorąco.