PIERNIK Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM

Składniki

  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawa piernikowa
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • bakalie

Przygotowanie

łatwy
50 min
10
porcji
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód, kakao, przyprawę piernikową i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  2. Dodajemy mleko i jajka i całość mieszamy trzepaczką.
  3. W misce mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Następnie przygotowaną masę wylewamy z rondelka i delikatnie łączymy wszystkie składniki mikserem. Dodajemy posiekane orzechy.
  4. Masę wylewamy do formy ok. 20x30cm, wyłożonej papierem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.  Pieczemy do "suchego patyczka".
  5. Wystudzone ciasto, kroimy na pół, smarujemy dolną część powidłem i składamy.
  6. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i masło na małym ogniu. Mieszamy do jednolitej masy. Polewę wylewamy na wierzch i dekorujemy bakaliami...... Smacznego!