Pomarańczowa szynka wieprzowa

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka chilli cayenne
  • 1 duża pomarańcza (sok + zesty)
  • 2 szklanki mleka (min. 3.2%)

Przygotowanie

średni
180 min
10
porcji
  1. Przypraw wieprzowinę pieprzem i solą.
  2. Rozgrzej masło w dużym garnku na dużym ogniu.
  3. Dodając partiami, podsmażaj wieprzowinę na gorącym maśle aż do zarumienienia ze wszystkich stron, około 5 minut.
  4. Przenieś całą podsmażoną wieprzowinę i nagromadzony sok z mięsa do garnka.
  5. Dodaj liście laurowe, kminek, oregano i pieprz cayenne.
  6. Wymieszaj świeży sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i mleko. Dodaj do garnka.
  7. Doprowadź mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu; zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ok. 2 godz.
  8. Rozgrzej piekarnik do 230 ºC
  9. Usuń wieprzowinę z płynu.
  10. Natłuść naczynie do pieczenia.
  11. Przełóż kawałki wieprzowiny do naczynia do pieczenia. Dopraw je solą, jeśli to konieczne.
  12. Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż mięso wieprzowe zrumieni się, około 15 minut. Wymieszaj wieprzowinę.
  13. Najlepiej smakuje z sałatą doprawioną cytryną i oliwą