Sałatka Nicejska

Składniki

  • tuńczyk w oleju
  • oliwki
  • gotowane jajka, ćwiartki
  • pomidory koktajlowe, połówki
  • mix sałat
  • 2/3 szklanki - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki - musztarda
  • 1/4 szklanki - czenwony ocet winny
  • 1/4 szklanki - sok z cytryny
  • 1 średnia szalotka, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka - cukier
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie

łatwy
20 min
2
porcje
  1. Przygotuj dressing z szalotek: zmieszaj oliwę,  musztardę, ocet, sok z cytryny, szalotkę, cukier oraz sól i pieprz
  2. Doprowadź do momentu aż dressing nabierze charakterystycznego smaku
  3. Zacznij przygotowywać Sałatkę Nicejską
  4. Wsyp mix sałat do miski
  5. Dodaj tuńczyka, oliwki, jajka oraz pomidorki koktajlowe
  6. Wlej dressing i zamieszaj