Sernik miętowy z czekoladą

Składniki

  • 120g ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie
  • 40g masła, roztopionego
  • 250ml śmietany 30%
  • 80g świeżych liści mięty lub 2 torebki herbaty miętowej
  • 600g twarogu półtłustego, zmielonego w malakserze
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

średni
120 min
8
porcji
  1. Śmietanę zagotować, zdjąć z palnika, dodać listki mięty, nałożyć pokrywkę, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia.
  2. Po tym czasie całkowicie odcedzić kremówkę.
  3. W mikserze zmiksować jajka. Dodać cukier i zmiksować.
  4. Dodawać stopniowo twaróg. Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, wymieszać do połączenia.
  5. Piekarnik rozgrzać do 170*C.
  6. Na spód z ciastek zmiksowanych z masłem wylać miętową masę serową. Włożyć do piekarnika i od razu obniżyć do 150*C.
  7. Piec 1 godzinę 15 minut z parą wodną.
  8. Lekko uchylić piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.
  9. Sernik wyjąć, schłodzić najlepiej przez całą noc. Przed podaniem, ozdobić polewą czekoladową.
  10. Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej), posiekanej. Śmietanę kremówkę podgrzać do wrzenia, ściągnąć z palnika. Natychmiast dodać posiekaną ciemną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.
  11. Rozprowadzić po serniku.