Sernikobrownie z kajmakiem

Składniki

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60g masła
  • 2 jajka
  • 450g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100g śmietany 18%
  • 150ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie

średni
120 min
8
porcji
  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Czekoladę roztop, lekko ostudź. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i 2 łyżki miodu.
  2. Stopniowo, nadal ucierając, dodawaj czekoladę, śmietanę, przesiane suche składniki i mleko.
  3. Ubij pianę z 2 białek i wmieszaj ją do masy brownie.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W międzyczasie utrzyj twaróg sernikowy z jajkami, miodem i ekstraktem waniliowym.
  5. Niedużą prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę brownie, a na nią masę serową. Na wierzchu łyżeczką nakładaj kajmak.
  6. Piecz około 50-60 minut. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.