Shish Kebab z Grilla

Składniki

  • 600 g mięso mielone drobiowe / wołowe
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta kminku
  • 1 łyżeczka curry lub garam masala (opcjonalnie)

Przygotowanie

łatwy
90 min
4
porcje
  1. Mięso mielone przełożyć do miski dodać olej oraz wszystkie przyprawy.
  2. Papryki ostrej można dodać więcej, w zależności od upodobań.
  3. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy dodając do mięsa.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy z mięsa kebaby na patyczkach wcześniej namoczonych w wodzie przez minimum 30min.
  6. Układamy na talerzu, przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na min. 1 godzinę.
  7. Grillujemy do momentu aż mięso będzie upieczone i złociste.
  8. Najlepiej smakuje z sosem tzatzyki oraz wiosenną sałatką.