Sos tzatziki z ogórkiem i czosnkiem

Składniki

  • 200g ogórków
  • 400g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • koperek

Przygotowanie

łatwy
20 min
4
porcje
  1. Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Wymieszaj je z jogurtem greckim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem
  3. Dodaj posiekane szczypiorek oraz miętę i sok z cytryny.
  4. Wymieszaj, przełóż do miseczki i polej oliwą lub olejem rzepakowym. Posyp świeżym koperkiem i listkami mięty.
  5. Przed podaniem sos warto schłodzić w lodówce. Świetnie pasuje do dań z grilla!