Świąteczny pasztet rybny

Składniki

  • 1kg filetów tilapii
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka ulubionych suszonych ziół
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz biały
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 surowe jajka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • masło

Przygotowanie

średni
120 min
8
porcji
  1. Rozmrożone filety ryby natrzyj solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Cebulę pokrój w ćwiartki, zawiń w folię z rybą, polej odrobiną oliwy i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  3. Odstaw do wystudzenia.
  4. Chleb namocz w mleku, a następnie odciśnij i zmiel w maszynce razem z ostudzoną tilapią oraz ugotowanymi na twardo jajkami.
  5. Masę wymieszaj z surowymi jajkami i chrzanem.
  6. Dopraw według uznania ulubionymi ziołami, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  7. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  8. Przełóż do niej masę pasztetową i piecz około 30 minut w 180 stopniach.
  9. Dobrze smakuje w towarzystwie żurawiny!