Szynka miodowo-musztardowa z sosem chrzanowym

Składniki

  • Marynata:
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • (100 g na litr zalewy) sól do peklowania
  • Dodatkowo:
  • 1 1/2 kg surowej szynki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 100-150 ml płynnego miodu
  • 6 łyżek musztardy
  • Sos chrzanowy - składniki:
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • chrzan ze słoika
  • śmietana 18 proc
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • biały pieprz, sól i cukier

Przygotowanie

średni
2160 min
10
porcji
  1. Robimy marynatę: warzywa, czosnek i cebulę obieramy, kroimy, zalewamy litrem wody, zagotowujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, dodajemy sól peklową, studzimy.
  2. Po ostudzeniu wkładamy do marynaty umyte mięso i pozostawiamy na najlepiej 24 godziny.
  3. Zamarynowaną szynkę dokładnie osuszamy i obsmażamy na oleju.
  4. Nacieramy szynkę miodem wymieszanym z musztardą i pieczemy około 10-12 godzin w 70 ºC.
  5. W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy.
  6. W rondelku robimy zasmażkę: roztapiamy masło oraz dodajemy mąkę,.
  7. W chwili, gdy nabierze złotego koloru, zdejmujemy z ognia, wlewamy bulion i dobrze mieszamy.
  8. Dodajemy chrzan. Ilość zależy od tego, jak bardzo ostry ma być sos.
  9. Całość należy dobrze wymieszać.
  10. Na koniec dodajemy śmietanę mieszając.
  11. Doprawiamy sos do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
  12. Gotowe mięso podajemy razem z sosem.