Wiosenny kurczak z mozzarellą, szparagami i gremolatą

Składniki

  • 1 duże piersi z kurczaka
  • sól i pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • olej/oliwa
  • 8 szparagów
  • 4 plastry bekonu
  • pomidorki cherry (opcjonalnie)
  • opakowanie mozzarelli
  • Gremolata:
  • 1 szklanka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z małej cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • papryka słodka do smaku
  • papryka ostra do smaku

Przygotowanie

średni
50 min
2
porcje
  1. Rozgrzej piekarnik do 190*C
  2. Natłuść brytwannę
  3. Piersi z kurczaka rozetnij wzdłuż delikatnie tworząc miejsce na nadzienie. Włóż do środka mozzarellę oraz opcjonalnie pomidorki cherry pokrojone w plastry.
  4. Posyp z każdej strony solą oraz pieprzem, a następnie owiń bekonem.
  5. Umieść szparagi oraz pomidorki cherry (opcjonalnie) w brytwannie i polej je oliwą z oliwek oraz dopraw solą. Umieść kurczaka na warzywach.
  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 25 min
  7. W międzyczasie przygotuj gremolatę:
  8. Umieść pietruszkę, czosnek i skórkę w robocie kuchennym i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj olej, sól oraz pieprz i sok z cytryny. Kontynuuj miksowanie do uzyskania sosu z widocznymi kawałkami pietruszki.
  9. Kurczaka podawaj z odświeżającą gremolatą i ulubionymi dodatkami