Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym

Składniki

  • 2 woreczki ryżu
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 10 pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 20 dag sera pleśniowego
  • sól, pieprz, suszona papryka, bazylia, oregano, suszona natki pietruszki, majeranek

Przygotowanie

łatwy
30 min
4
porcje
  1. Fileta myjemy, osuszamy i drobno kroimy, lekko podsmażamy na patelni.
  2. Cebulę, pieczarki, czosnek i ogórki kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Wkładamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy czosnek, cebulę, pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykrywamy warstwą majonezu. Na wierzch kładziemy ser pokrojony w plasterki, a następnie posypujemy papryką i natką pietruszki. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 °C.