Zawijaniec z mozzarellą i szynką

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 kulki mozzarelli
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kilka plastrów szynki
  • ulubiony sos pomidorowy
  • 1 żółtko
  • suszona bazylia i oregano
  • ziarna sezamu i siemienia lnianego

Przygotowanie

łatwy
40 min
4
porcje
  1. Ciasto francuskie rozwiń na papierze do pieczenia i posmaruj je sosem pomidorowym zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki. Żółtko roztrzep widelcem w małej misce.
  3. Na cieście rozłóż plastry mozzarelli, posyp ziołami. Na wierzchu ułóż szynkę, a na niej ser żółty.
  4. Ciasto zwiń w rolkę. Brzeg posmaruj żółtkiem i przyklej do boku zawijańca tak, by nie rozkleił się w trakcie pieczenia.
  5. Całość posmaruj równomiernie żółtkiem, posyp sezamem oraz siemieniem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz około 15-20 minut, aż do zrumienienia się ciasta.
  7. Podawaj pokrojone w plastry z ulubionym sosem pomidorowym.